poniedziałek, 27 czerwca 2011

Pawie oczka


200g miękkiego masła
175g cukru
2 jajka
1 cukier waniliowy
400g  mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka skórki cytrynowej, lub olejek aromatyczny 1/2

100g orzechów laskowych, zmielonych

1/2 słoika dżemu malinowego  lub wiśniowego lib jagodowego




Masło z cukrem utrzeć do białości, następnie dodawać po jednym jajku i wanilię.
W drugiej misce wymieszać suche składniki (oprócz orzechów!) i stopniowo dodawać je do masy maślanej. Kiedy wszystko ładnie się połączy, schłodzić w lodówce minimum 30 minut.

Kiedy masa się schłodzi, formować kulki o średnicy 2 cm. (Masa będzie lekko klejąca, ale nie należy dodawać mąki) ręce można moczyć w wodzie (ciasto się nie klei. Każdą kulkę obtoczyć w mielonych orzechach i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w odstępach co 2,5 cm.
Wstawić do piekarnika i piec 10 minut.
Wyjąc blachy z pieca i w każdym ciasteczku zrobić wgłębienie .
Wstawić z powrotem do piekarnika na 10 minut.
W garnuszku podgrzać dżem.
Wyjąć ciasteczka z pieca, do każdego wgłębienia włożyć 1/2 łyżeczki dżemu. wstawić do piekarnika na 10 minut.
Ostudzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz