czwartek, 30 czerwca 2011

Marcepanowa kaszka


Składniki,

Ciasto,

175g mąki pszennej
125g pokrojonego w kostkę masła
50g przesianego brązowego cukru

Masa Grysikowa,

1 litr mleka
220g kaszy manny
300g cukru
1 cukier waniliowy
200g margaryny
2 łyżki kakao

Góra,

200g Masy Marcepanowej
Wykonanie,

Do dużej miski przesiać mąkę , wrzucić masło i rozetrzeć opuszkami palców, aż składniki zaczną przypominać zacierki. Wsypać cukier i wyrobić twarde ciasto. Wyłożyć je do tortownicy i nakłuć widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 20 minut.

W międzyczasie-
Mleko, margarynę i cukry zagotować. Następnie po trochu wsypywać kaszę manną, cały czas mieszając. Gdy masa zgęstnieje wsypać do całości lub połowy kakao i wymieszać. Wylać na upieczone gorace ciasto gorącą masę. Marcepan rozwałkować miedzy dwoma pergaminami nasmarowanymi lekko tluszczem, i położyć na wierzch.
Ostudzić najlepiej w lodowce.

2 komentarze: