sobota, 20 sierpnia 2011

Sernik trojczekoladowy


Składniki,  

Ciasto,

175g mąki pszennej
125g pokrojonego w kostkę masła
50g przesianego brązowego cukru

Do dużej miski przesiać mąkę , wrzucić masło i rozetrzeć opuszkami palców, aż składniki zaczną przypominać zacierki. Wsypać cukier i wyrobić twarde ciasto. Wyłożyć je do tortownicy i nakłuć widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 20 minut.


Masa serowa

1 kg gęstego serka homogenizowanego typu quark (20% tłuszczu) - dałam twaróg śmietankowy President
150 g cukru
2P Budyniu waniliowego
4 jajka
1 łyżka ekstraktu z wanilii
200 g ciemnej czekolady
200 g mlecznej czekolady
200 g białej czekolady
90g mleka w proszku

Ser zmiksować z cukrem mlekiem w proszku i budyniami do uzyskania gładkiej masy. Przy nadal pracującym mikserze dodać pojedynczo jajka, a następnie ekstrakt waniliowy. Miksować krótko, tylko do połączenia składników. Podzielić na trzy równe części.

Nagrzać piekarnik do 180ºC. W 3 większych miseczkach roztopić 3 rodzaje czekolad , zaczynając od białej, potem mlecznej i na końcu czarnej.(lub jedna po drugiej)

Do każdej z czekolad, po lekkim ich wystudzeniu, dodać łyżkę masy serowej i wymieszać, czekolada powinna się ściąć. Taka czekoladę wkładamy do reszty masy ciągle ubijając aż do całkowitego rozpuszczenia się.
Na wystudzony spód wylać białą warstwę, następnie łyżką bardzo ostrożnie i równomiernie nałożyć masę z mlecznej czekolady. Na samych wierzchu w taki sam sposób rozprowadzić masę z ciemnej czekolady.

Piec w temperaturze 180ºC przez 15 minut, a następnie 160ºC przez 1 godz. Sernik pozostawić do wystudzenia w minimalnie uchylonym piekarniku, a następnie na noc w lodówce.

1 komentarz: