czwartek, 2 czerwca 2011

Cantuccini


Cantuccini to Włoskie ciasteczka do kawy, przepisów jest tyle co Włochów. A to właśnie jeden z nich.

Składniki,

200g orzechów włoskich
150g masła
175g cukru
2 jaja
300g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 paczka cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
3 łyżki koniaku lub winiaku


Przygotowanie,

Orzechy lekko prażyć na patelni do momentu kiedy zaczną intensywnie pachnieć. Wystudzić i grubo posiekać.
Masło cukier i cukier waniliowy ubijać do białości, dodawać jajka i miksować. Make, proszek do pieczenia, sol, i cynamon wymieszać i dodać do masła dalej mieszając w robocie, dodać 3 łyżki koniaku. wsypać orzechy wymieszać. powstałe w ten sposób klejące i rzadkie ciasto podzielić na 3 części, uformować w kształt walka za pomocą naoliwionego papieru do pieczenia i wykładać na blachę wyłożona papierem. Piec w temperaturze 175° Celsiusza przez 30 - 40 min, wyciągnąć na 15 min. do ostudzenia. Pokroić w cienkie plastry 1,5 cm położyć na blasze i wsadzić na 15 min. do  nagrzanego piekarnika 125° Celsiusza, do wysuszenia. Ciasteczka czym bardziej suche tym lepsze.

3 komentarze:

  1. No ja nie mogę oglądać tego bloga. Dzisiaj cały dzień jem i zazdroszczę Joli, że może kosztować na żywca :D

    OdpowiedzUsuń
  2. I to jest dobry powód, by unikać blogów o jedzonku. Jednakże akurat ten jest inny,choć nie umiem powiedzieć czym się różni. Trochę (przynajmniej) tu zostanę.
    Pozdrawiam Cię Gospodarzu bloga!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za pozdrowienia i również pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń