czwartek, 2 czerwca 2011
Sernik orzechowy nadziewany chalwa
Składniki na spód,
200g pokruszonych herbatników
80g roztopionego masła
Składniki na spod wymieszać, wcisnąć w dno tortownicy (23cm). Piec około 6 min. w temp. 175° Celsiusza
Składniki na masę orzechowa,
150ml Golden syropu
80g roztopionego masła
1 łyżka brązowego cukru
2 jaja
150g posiekanych orzechów włoskich
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wszystkie składniki wymieszać, gotować 8-10 min do zgęstnienia, ciągle mieszając. Wylać na podpieczony spod i odstawić.
Składniki na masę serowa,
1000g odciśniętego serka homogenizowanego
150g cukru
4 jaja
125ml śmietany
2 łyżki budyniu waniliowego
350g chałwy sezamowej
2 łyżki ekstraktu waniliowego lub 1 laska waniliowa
Polewa,
Łyżka masła
200g czekolady gorzkiej lub Blok czekoladowy
Ser utrzeć z cukrem w robocie kuchennym. dodawać jajka jedno po drugim, krotko miksując po każdym dodaniu. dodać pozostałe składniki i zmiksować do połączenia się składników. Na koniec za pomocą szpatułki wmieszać pokruszona chałwę.
Masę serowa przelać na spod, wyrównać.
Na dole piekarnika postawić naczynie żaroodporne z woda. Sernik położyć na środkowej szynie. Piec w temp. 175° Celsiusza okol 1 godz.Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku Wyjąc i wierzch posmarować roztopiona czekolada. schłodzić w lodowce przez noc.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz