sobota, 11 czerwca 2011

Ciasto milionera ??? (Prąd był drogi)


Składniki,

ciasto,

175g mąki pszennej
125g pokrojonego w kostkę masła
50g przesianego brązowego cukru

karmel,

400ml mleka skondensowanego słodzonego

polewa,

150g czekolady mlecznej

Wykonanie,

Mleko słodzone, skondensowane  w zamkniętej puszcze gotować przez około 3 godz, pilnując aby woda nie wyparowała.

Do dużej miski przesiać mąkę , wrzucić masło i rozetrzeć opuszkami palców, aż składniki zaczną przypominać zacierki. Wsypać cukier i wyrobić twarde ciasto. Wyłożyć je do tortownicy i nakłuć widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 20 minut. Zostawić w formie do wystygnięcia.

Na ciasto wylewamy zawartość puszki i odstawiamy do ostygnięcia.Całość polewamy roztopioną czekoladą i wstawiamy do lodówki.

1 komentarz:

  1. Twoje przepisy są świetne!
    Podpowiem Ci tylko, że już nie trzeba samemu gotować puszki. To oznaczone jako "Krówka" i droższe o około 1 zł - to właśnie puszka po trzygodzinnym gotowaniu.

    OdpowiedzUsuń