sobota, 11 czerwca 2011
Ciasto milionera ??? (Prąd był drogi)
Składniki,
ciasto,
175g mąki pszennej
125g pokrojonego w kostkę masła
50g przesianego brązowego cukru
karmel,
400ml mleka skondensowanego słodzonego
polewa,
150g czekolady mlecznej
Wykonanie,
Mleko słodzone, skondensowane w zamkniętej puszcze gotować przez około 3 godz, pilnując aby woda nie wyparowała.
Do dużej miski przesiać mąkę , wrzucić masło i rozetrzeć opuszkami palców, aż składniki zaczną przypominać zacierki. Wsypać cukier i wyrobić twarde ciasto. Wyłożyć je do tortownicy i nakłuć widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 20 minut. Zostawić w formie do wystygnięcia.
Na ciasto wylewamy zawartość puszki i odstawiamy do ostygnięcia.Całość polewamy roztopioną czekoladą i wstawiamy do lodówki.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Twoje przepisy są świetne!
OdpowiedzUsuńPodpowiem Ci tylko, że już nie trzeba samemu gotować puszki. To oznaczone jako "Krówka" i droższe o około 1 zł - to właśnie puszka po trzygodzinnym gotowaniu.