sobota, 11 czerwca 2011

Torcik - kwiat dzikiej róży

Składniki na biszkopt,

6 jaj
6 łyżek mąki pszennej
1 łyżka maki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1łyżka soku z cytryny

Wykonanie

Białka ubić z cukrem, dodawać po jednym żółtku. Wsypać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i łyżkę soku z cytryny, wszystko delikatnie zamieszać i piec na posmarowanej tortownicy około 25 minut w temp. 180 stopni. Wielkość tortownicy 32 cm.

Krem,

3 żółtka
budyń śmietankowy
1 duża łyżka mąki ziemniaczanej
1 kostka masła
840ml marmolady z dzikiej roży
1łyżka żelatyny
2 łyżki cukru
100g cukru pudru


Wykonanie,

Ugotować budyń z żółtkami, cukrem i mąką ziemniaczaną, odstawić do wystudzenia. Utrzeć masło z cukrem pudrem, dodawać po łyżce zimnego budyniu - utrzeć na pulchną masę.

żelatynę rozpuścić w 1 łyżce wody zagrzać i dodać marmoladę.

Łączenie ciasta,

Połowa biszkoptu - marmolada(lekko przesmarować) - połowa kremu - marmolada - druga połowa biszkoptu - krem - przybrać wg uznania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz