Składniki na biszkopt,
6 jaj
6 łyżek mąki pszennej
1 łyżka maki ziemniaczanej
1 łyżka maki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1łyżka soku z cytryny
Wykonanie
Białka ubić z cukrem, dodawać po jednym żółtku. Wsypać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i łyżkę soku z cytryny, wszystko delikatnie zamieszać i piec na posmarowanej tortownicy około 25 minut w temp. 180 stopni. Wielkość tortownicy 32 cm.
Wykonanie
Białka ubić z cukrem, dodawać po jednym żółtku. Wsypać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i łyżkę soku z cytryny, wszystko delikatnie zamieszać i piec na posmarowanej tortownicy około 25 minut w temp. 180 stopni. Wielkość tortownicy 32 cm.
Krem,
3 żółtka
budyń śmietankowy
1 duża łyżka mąki ziemniaczanej
1 kostka masła
840ml marmolady z dzikiej roży
1łyżka żelatyny
2 łyżki cukru
100g cukru pudru
Wykonanie,
Ugotować budyń z żółtkami, cukrem i mąką ziemniaczaną, odstawić do wystudzenia. Utrzeć masło z cukrem pudrem, dodawać po łyżce zimnego budyniu - utrzeć na pulchną masę.
żelatynę rozpuścić w 1 łyżce wody zagrzać i dodać marmoladę.
3 żółtka
budyń śmietankowy
1 duża łyżka mąki ziemniaczanej
1 kostka masła
840ml marmolady z dzikiej roży
1łyżka żelatyny
2 łyżki cukru
100g cukru pudru
Wykonanie,
Ugotować budyń z żółtkami, cukrem i mąką ziemniaczaną, odstawić do wystudzenia. Utrzeć masło z cukrem pudrem, dodawać po łyżce zimnego budyniu - utrzeć na pulchną masę.
żelatynę rozpuścić w 1 łyżce wody zagrzać i dodać marmoladę.
Połowa biszkoptu - marmolada(lekko przesmarować) - połowa kremu - marmolada - druga połowa biszkoptu - krem - przybrać wg uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz