sobota, 28 maja 2011

Ciasteczka Warszawskie


Składniki,
mąka pszenna - 500g
margaryna w kostce - 375g
jaja - 4 szt
cukier puder - 350g
mleko - 2/3 szkl
masło - 170g
orzechy włoskie zmielone - 200g


Przygotowanie,

Ciasto,
500g  mąki, margarynę oraz 4 żółtka z 4 łyżkami cukru pudru wymieszać.
Zagnieść ciasto i włożyć na 2 godziny do lodówki (lub na cala noc). Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować i wyciąć kształty małych kółek. Kółka posmarować  lukrem z ubitych jaj (przyrządzonego wg przepisu poniżej) i włożyć do piekarnika. Piec kolo 20-25 min w 160 stopniach Celsjusza aż białko się przyrumieni. Najlepiej po 10 oraz 15 min pieczenia otworzyć na chwile (około 1min) piekarnik. Po upieczeniu nie wyjmować od razu z piekarnika tylko zostawić na chwile w środku z otwartymi drzwiczkami, aby bezy nie opadły.

Lukier,
4 białka ubić na sztywna piane, następnie stopniowo dodawać 300g cukru pudru.

Masa,
200g zmielonych orzechów zalać 150ml wrzącego mleka, wystudzić. Masło utrzeć z 3 łyżkami cukru pudru, następnie stopniowo dodawać masę orzechowa.

Masę (ok. 1 łyżkę masy na sztukę) umieszczamy miedzy 2 ciastka z lukrem, tak aby lukier pozostał na zewnątrz. Ciasteczka schłodzić w lodówce przed podaniem.

1 komentarz: