środa, 15 czerwca 2011

Biała Perła


Siostra Czarnej perły

Składniki:

320g mąki
75g cukru białego
75g cukru białego
200g białej czekolady
200g suszonych moreli
180ml mleka
150g masła stopionego i ostudzonego
3 jajka
3 kopiaste łyżki mleka w proszku
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
100g czekolady białej na polewę

Wykonanie,
żółtka oddzielić od białek i utrzeć z białym cukrem do białości, z białek ubić pianę.
W osobnej misce zmieszać wszystkie składniki sypkie, dodać roztopione masło, mleko i pianę z białek.
wszystkie zmieszane składniki wsypujemy do masy żółtkowej (trzepak zmieniamy na hak) i mieszamy razem
Do wyrobionej masy wrzucamy morele suszone, całość wkładamy do foremki i pieczemy w 175° Celsiusza około 45 - 60 min. zmniejszamy temperaturę do 150° i pieczemy jeszcze 20min. Po wystudzeniu polewamy roztopioną czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz