czwartek, 2 czerwca 2011

Miodowa kostka


Składniki,

150ml oleju
50g miodu
150g cukru
450g maki pszennej
200g posiekanych orzechów włoskich
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli

Wszystkie składniki ciasta wymieszać w robocie kuchennym aż będą dobrze połączone. wyłożyć na blachę 25 x 30 cm i lekko wciskając wygładzić powierzchnie. piec około 20 min w 190° Celsiusza.

Składniki na lukier,

100g cukru pudru
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 łyżki wody
1 łyżka miodu
1 łyżka masła

wszystkie składniki rozpuścić w rondelu i gotować około 2 min. posmarować jeszcze ciepłe ciasto i odstawić przez noc.
pokroić w kosteczkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz