Ciasto pieczone jest bez oleju, reszta jak w Miodowej kostce !!!!!!
Składniki,
50g miodu
150g cukru
450g maki pszennej
200g posiekanych orzechów włoskich
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
Wszystkie składniki ciasta wymieszać w robocie kuchennym aż będą dobrze połączone. wyłożyć na blachę 25 x 30 cm i mocno ubijając wygładzić powierzchnie. piec około 20 min w 190° Celsiusza.
Składniki na lukier,
100g cukru gronowego
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
4 łyżki wody
1 łyżka miodu
1 łyżka masła
wszystkie składniki rozpuścić w rondelu i gotować około 10 min. smarować jeszcze gorące ciasto tak długo aż wciągnie cały lukier i odstawić przez noc.
pokroić w kosteczkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz