środa, 1 czerwca 2011

Sernik Kajmakowy


Składniki na spód,

200g herbatników
60g masła
łyżeczka kakao

Herbatniki pokruszyć, dodać stopione masło, kakao i wymieszać. Formę o wymiarach 30x25cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spod wyłożyć masę ciastkowa, wyrównać.

Składniki na masę serową,
500g serka homogenizowanego
200g serka philadelfia naturalny
łyżka masła
150g cukru
cukier waniliowy
4 jajka
pół szklanki śmietany
1 puszka gotowego kajmaku (u turka)
1 łyżka budyniu waniliowego

Ponadto

2 czekolady mleczne   
1 łyżka masła

Serki zmiksować z masłem i cukrem na gładką masę, wbijać jajka, miksując (szybko i nie ubijać za mocno) po każdym dodaniu. Dolać śmietanę, budyń, oraz serek kajmak, dokładnie zmiksować. Na gotowy spod wyłożyć masę serową. Piec około 1 godziny w 175º Celsiusza. Studzić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.

Czekolady rozpuścić razem z masłem w kąpieli wodnej. Polewę wylać na wierzch sernika.

Przed podaniem włożyć na 3 h do lodówki lub najlepiej na cal noc.

2 komentarze:

  1. Wygląda rewelacja, już wiem dlaczego Jola tak poleciała na ten sernik :D

    OdpowiedzUsuń