sobota, 2 lipca 2011

Sernik strugany z gruszkami


Składniki

ciasto,

125 g masła
250 g mąki
80 g cukru
1 jajko
6 płaskich łyżek cappuccino ( w proszku )
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli


masa serowa,

500 g zmielonego twarogu
3 jajka
100 g cukru
125 g miękkiego masła
kilka gruszek - świeżych lub z puszki

Wykonanie,

Ciasto,
masło stopić, wymieszać z cappuccino, przestudzić. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać, dodać jajko, cukier, sól i masło z kawą - zagnieść ciasto ( wychodzi dość lepkie ). Podzielić na dwie równe części, uformować z nich kule, zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na 2 godziny.

Masa serowa,
masło utrzeć z cukrem, ucierając dodawać żółtka i twaróg. Białka ubić na sztywną pianę, wymieszać z masą serową.

Gruszki obrać i usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.

Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na dno zetrzeć jedną część zamrożonego ciasta. Wyłożyć masę serową, a na nią pokrojone gruszki. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 70 minut.

1 komentarz: