sobota, 9 lipca 2011

Porzeczkowe marzenie


Składniki,

Ciasto
250g mąki
150g masła lub margaryny
100g cukru
cukier waniliowy
1 jajo
szczypta soli
łyżka winiaku


Nadzienie
500g porzeczek bez szypułek
5 białek
200g cukru


Wykonanie,
Mąkę wyrobić z masłem, dodać cukier, cukier waniliowy, sól, jajo, łyżkę winiaku i szybko zagnieść ciasto. Owinąć je w folię i schłodzić w lodówce. Następnie wyłożyć nim dno natłuszczonej tortownicy o średnicy 26 cm, tworząc rant o wysokości 3 cm, ponakłuwać widelcem. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do temp. 190 stopni i piec 10-12 min.

Z białek ubić sztywną pianę. Pod koniec ubijania porcjami wsypywać cukier. Gdy piana stanie się lśniąca, dodać umyte i osuszone porzeczki, delikatnie wszystko wymieszać i rozłożyć na podpieczonym spodzie. Wstawić ciasto do piekarnika i piec w temp. 160 stopni 20-30 min. Gdy piana lekko się zrumieni dopiekać ciasto pod folią. pozostawić do ostudzenia w piekarniku.letnie jeszcze ciasto pokroić tak jak torta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz