sobota, 28 maja 2011

Sernik truskawkowy na zimno



Składniki na spód,

2 jaja
65g cukru
40g maki pszennej
25g maki ziemniaczanej

Składniki na wierzch,
1000g serka homogenizowanego
250g serka mascarpone
buteleczka aromatu cytrynowego
1 cukier waniliowy
30g żelatyny
słodzik w płynie
1000g truskawek
1 usztywniacz do śmietany
1 galaretka np. pomarańczowa


Przygotowanie,

jajka i cukier ubić na puszysta piane, połączyć z makami.


Biszkopt wylać do okrągłej formy 32cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku około 10min w temp 200 stopni Celsjusza. Następnie wyłożyć biszkopt na ściereczkę posypana cukrem do ostudzenia.
Formę wyłożyć ponownie czystym papierem, i włożyć do niej ostudzony biszkopt.

Teraz przygotowujemy żelatynę wg zaleceń na opakowaniu, i galaretkę.
Serki wkładamy do robota kuchennego i mieszamy do uzyskania gładkiej jednolitej masy, dodajemy aromat cytrynowy, cukier waniliowy, usztywniacz do śmietany i słodzik do smaku (można cukier). Teraz należy przygotować truskawki w mikserze pozostawiając część około 200g w całości. Tak zmiksowane truskawki dodajemy do masy serowej ciągle mieszając.

Teraz należy rozpuszczona żelatynę wymieszać z częścią masy serowej i lekko podgrzewać, nie gotować! Ciepłą żelatynę z masa wlewamy do pozostałej masy serowej  ciągle mieszając cala masę na wysokich obrotach. Tak przygotowana masę wlewamy do formy na biszkopt wkładamy pozostawione truskawki (większe kroimy) i całość wstawiamy do lodówki. Po około 30 min wyciągamy i wlewamy na masę galaretkę, nie za ciepłą i bardzo delikatnie. wkładamy ponownie do lodówki, najlepiej na cala noc. Gotowe!.

1 komentarz: