piątek, 10 czerwca 2011

Babka jabłkowo-orzechowa

Bardzo łatwa do zrobienia, ale w smaku jest wyśmienita.
Co poniektórzy mieli okazje już skosztować.


Składniki,

200g Masła
225g cukru
3 jajka
paczka cukru waniliowego
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
300g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150g orzechów włoskich posiekanych
350g jabłek pokrojonych w kosteczkę
200g cukru pudru
4 łyżki winiaku
tłuszcz i tarta bułka do wysmarowania formy

Przygotowanie,


Masło, cukier waniliowy i cukier ubijać aż do białości, następnie dodajemy jajko, każde z osobna około 1 -2 min ubijając. dodajemy sol i cynamon. Mąkę i proszek do pieczenia mieszamy razem i pomału dodajemy do masy. Na koniec wkładamy posiekane orzechy i jabłka.

Masę wylewamy do wysmarowanej i wysypanej tarta bułką formy tortowej. Pieczemy w temperaturze 160° Celsiusza około 60 min.( sprawdzamy patyczkiem) w razie potrzeby piec troszkę dłużej.

Po upieczeniu ciasto zostawiamy w formie, gorące jeszcze ciasto smarujemy kawałkiem masła (40g) roztopione masło zostanie wchłonięte do baki.

Wystudzoną babkę smarujemy lukrem zrobionym z 100-200g cukru pudru i dobrego Winiaku.

1 komentarz: