piątek, 19 sierpnia 2011

Batoniki słonecznikowe


Składniki:

Ciasto,
100g cukru
200g masła
1 jajko
300g mąki
3 łyżki kakao

Karmel,

170g cukru
80g miodu
170g smietany
70g masła
300g łuskanego słonecznika

Wykonanie,
Wszystkie składniki ciasta zagnieść i dobrze schłodzić. Następnie rozłożyć lub rozwałkować na dużej natłuszczonej blaszce 35x35cm  i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C. Piec około 10 minut. W czasie pieczenia przygotować karmel. Masło, cukier, miód, śmietanę zagotować, następnie dodać słonecznik i wszystko wymieszać. Gotowy karmel nałożyć na podpieczone ciasto (gorące). Ponownie włożyć do piekarnika i piec około 30-40 minut  aż słonecznik będzie złotobrązowy. Wyjąć z piekarnika i po 10 minutach pokroić w prostokąty (około 4/5 cm.) lub kwadraty. Przechowywać w szczelnym pojemniku.

1 komentarz: