sobota, 20 sierpnia 2011

Ciasto drożdżowe ze śliwkami


Ciasto:
3 szklanki mąki
42g drożdży
1 szklanka mleka
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki margaryny (125g)
2 jaja
cukier waniliowy
szczypta soli

Do posmarowania:
1/2 jaja (lub samo żółtko)

 
Do obłożenia:
1/2kg śliwek

Kruszonka:
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki masła lub margaryny
2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie,
Podgrzać mleko, by było letnie. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać łyżkę cukru i 1/4 szklanki mleka, wszystko połączyć i odstawić do wyrośnięcia.

Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym i rozmieszać z resztą letniego mleka. Margarynę stopić i odstawić.

Do mąki dodać wyrośnięty zaczyn drożdżowy, masę mleczno-jajeczną. Wszystko wyrabiać na gładkie ciasto, a w razie potrzeby dodać mąki, by ciasto miało odpowiednią konsystencję. Na koniec dodać stopioną margarynę i wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie odchodzić od ręki i miski. Wyrobione ciasto posypać odrobiną mąki, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (podwojenia objętości).

Śliwki umyć i wypestkować.

Kruszonka:
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, margarynę i cynamon. Zagnieść tak, by powstała kruszonka.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość ułożyć je na blaszce lub tortownicy i rozciągnąć, aby miało równomierną grubość. Posmarować je rozmąconym jajem i ponakłuwać widelcem. Obłożyć przygotowanymi śliwkami i posypać kruszonką. Odstawić na 15-20 minut do wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik do 180oC i piec ciasto około godziny

2 komentarze: