czwartek, 23 czerwca 2011

Porzeczkowa drożdżówka


 Składniki na ciasto,

500g mąki
0,5 kostki drożdży
1 jajko
6 łyżek cukru
szczypta soli
1 szklanka mleka
2-3 łyżki wody
3 łyżki masła roztopionego

Dodatkowo,

Dowolne owoce (tym razem użyłem porzeczki czerwonej 20% i czarnej 80%)
100g konfitur (np.jagodowe)

Wykonanie,

Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać ciepłe ( niegorące mleko),  3 łyżki mąki, wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego rozczynu, dosypać mąkę, lekko roztrzepane jajko, masło, szczyptę soli, wodę, cukier i zagnieść ciasto.
Dokładnie zagniecione ciasto, pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Po tym czasie ponownie zagnieść .Ciasto podzielić na dwie równe części,
pierwsza z nich rozwałkować i wyłożyć do wysmarowanej wcześniej formy.(Tortownica 26cm)
wierzch posmarować odrobina konfitur położyć owoce i posmarować ponownie konfiturami aby zakryć owoce, pamiętając aby zostawić około 2 cm wolnego ciasta na brzegach. To wszystko przykrywamy druga częścią ciasta i łączymy ranty tak jak pierogi.Na wierzch posypujemy posypkę odstawiamy na 15 min. do wyrośnięcia i wstawiamy do piekarnika na 180 stopni.

Po upieczeniu, na lekko ostudzony placek polewamy lukier.

Kruszonka,


4 łyżki mąki
2 łyżki masła lub margaryny ( płynnej)
2 łyżki cukru pudru może być cukier kryształ
Składniki na kruszonkę wsypać do miseczki i wolno wymieszać , przesypując mąką.

Składniki na lukier,

3/4 szklanki cukru pudru
odrobina winiaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz