czwartek, 23 czerwca 2011
Porzeczkowa drożdżówka
Składniki na ciasto,
500g mąki
0,5 kostki drożdży
1 jajko
6 łyżek cukru
szczypta soli
1 szklanka mleka
2-3 łyżki wody
3 łyżki masła roztopionego
Dodatkowo,
Dowolne owoce (tym razem użyłem porzeczki czerwonej 20% i czarnej 80%)
100g konfitur (np.jagodowe)
Wykonanie,
Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać ciepłe ( niegorące mleko), 3 łyżki mąki, wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego rozczynu, dosypać mąkę, lekko roztrzepane jajko, masło, szczyptę soli, wodę, cukier i zagnieść ciasto.
Dokładnie zagniecione ciasto, pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Po tym czasie ponownie zagnieść .Ciasto podzielić na dwie równe części,
pierwsza z nich rozwałkować i wyłożyć do wysmarowanej wcześniej formy.(Tortownica 26cm)
wierzch posmarować odrobina konfitur położyć owoce i posmarować ponownie konfiturami aby zakryć owoce, pamiętając aby zostawić około 2 cm wolnego ciasta na brzegach. To wszystko przykrywamy druga częścią ciasta i łączymy ranty tak jak pierogi.Na wierzch posypujemy posypkę odstawiamy na 15 min. do wyrośnięcia i wstawiamy do piekarnika na 180 stopni.
Po upieczeniu, na lekko ostudzony placek polewamy lukier.
Kruszonka,
4 łyżki mąki
2 łyżki masła lub margaryny ( płynnej)
2 łyżki cukru pudru może być cukier kryształ
Składniki na kruszonkę wsypać do miseczki i wolno wymieszać , przesypując mąką.
Składniki na lukier,
3/4 szklanki cukru pudru
odrobina winiaku
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz