sobota, 18 czerwca 2011

Serniczek truskawkowy

Składniki na biszkopt jasny,
 4 jajka
100g cukru
125g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wielkość blaszki to 24 x 40 cm. wyłożona pergaminem.
Wykonanie:
Białka ubić z cukrem, następnie dodawać po jednym żółtku - ciągle ubijając. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i lekko zamieszać łyżką. Piec w temperaturze 180 stopni około pół godziny.

Składniki na biszkopt ciemny,
 4 jajka
100g cukru
100g mąki
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:,
Wszystkie czynności jw., tylko mąkę mieszamy z dodatkiem kakao.
Wielkość blaszki to 24 x 40 cm. wyłożona pergaminem.

Składniki na ciasto serowe:
6 jaj
60 dag sera zmielonego
20 dag cukru
1 budyń waniliowy lub śmietankowy (bez cukru)
150g margaryny 
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku, następnie dodać ser z budyniem. Z białek ubić sztywną pianę. Wszystko lekko zamieszać. Upiec w temperaturze 180 stopni około 40 minut.
 Wielkość blaszki to 24 x 40 cm. wyłożona folią aluminiową.

Składniki na masę owocową:
1 kg truskawek (mogą być mrożone)
2-3 łyżki cukru
3 galaretki truskawkowe
Wykonanie,
Większe truskawki pokroić na ćwiartki, małe na połowę i pognieść widelcem. Włożyć owoce do garnka, rozprażyć na ogniu, dodać cukier. Pod koniec wsypać suchą galaretkę. Wszystko dokładnie wymieszać . Odstawić do lekkiego stężenia.


Składniki na masę budyniową:
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
1/2 litra mleka
1 cukier waniliowy
250g margaryny lub masła
5 łyżek cukru

Wykonanie,
Na mleku z cukrami ugotować budyń. W robocie kuchennym utrzeć masło lub margarynę i powoli dodać po łyżce ostudzony budyń.

Kolejność łączenia po upieczeniu wszystkich ciast i przygotowaniu masy budyniowej i galaretki truskawkowej,
Biszkopt ciemny - połowa masy budyniowej - ciasto serowe - druga połowa masy budyniowej - prawie tężejąca galaretka z truskawkami - biszkopt jasny - polewa czekoladowa.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz