sobota, 4 czerwca 2011

Strucla makowa


Składniki,

ciasto,

500g mąki
250g margaryny
4 łyżki cukru
30g drożdży
2 jajka

masa makowa

Gotowa 900g (lub zrobiona samemu, do maku należy dodać bakalii i miód)

polewa,
Lukier,

Przygotowanie,

Do mąki wrzucić wszystkie składniki, wyrobić w robocie kuchennym i wstawić do lodówki, aż zacznie pękać.
(można zrobić dzień prędzej) gotowe ciasto kładziemy miedzy dwoma papierami pergaminowymi które docinamy na wielkość blachy na której będziemy piekli, i rozwałkowujemy do grubości około 5 milimetrów, ciasto które wychodzi z brzegów  odcinamy nożem i dokładamy w brakujące miejsca i wałkujemy do gładkości. Górny pergamin ściągamy z ciasta, nakładamy masę makowa tak aby zostało około 3 cm czystego ciasta. Pergamin na którym leży ciasto używamy do zawijania rolady.Całość przekładamy na blachę, gore rolady smarujemy cukrem rozpuszczonym w wodzie będzie ładniejsza i Pieczemy w temp. 175° Celsiusza około 50 min.  Po wystygnięciu lukrujemy wierzch.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz