sobota, 4 czerwca 2011
Strucla makowa
Składniki,
ciasto,
500g mąki
250g margaryny
4 łyżki cukru
30g drożdży
2 jajka
masa makowa
Gotowa 900g (lub zrobiona samemu, do maku należy dodać bakalii i miód)
polewa,
Lukier,
Przygotowanie,
Do mąki wrzucić wszystkie składniki, wyrobić w robocie kuchennym i wstawić do lodówki, aż zacznie pękać.
(można zrobić dzień prędzej) gotowe ciasto kładziemy miedzy dwoma papierami pergaminowymi które docinamy na wielkość blachy na której będziemy piekli, i rozwałkowujemy do grubości około 5 milimetrów, ciasto które wychodzi z brzegów odcinamy nożem i dokładamy w brakujące miejsca i wałkujemy do gładkości. Górny pergamin ściągamy z ciasta, nakładamy masę makowa tak aby zostało około 3 cm czystego ciasta. Pergamin na którym leży ciasto używamy do zawijania rolady.Całość przekładamy na blachę, gore rolady smarujemy cukrem rozpuszczonym w wodzie będzie ładniejsza i Pieczemy w temp. 175° Celsiusza około 50 min. Po wystygnięciu lukrujemy wierzch.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz