sobota, 25 czerwca 2011

Kokosowa chmurka


Spod,

250 g mąki pszennej
50 g cukru
150 g masła

Budyń kokosowy,

400 ml puszka mleka kokosowego
200ml mleka krowiego
2 budynie o smaku kokosowym
4 łyżki cukru
Wersja II gdy się nie ma w domu mleka kokosowego,
600ml mleka krowiego
2 budynie o smaku waniliowym
100g wiórków kokosowych (opcjonalnie 100g więcej dla wersji budyniowej II)
4 łyżki cukru
(wiórki kokosowe zmielić w blenderze z mlekiem)



Kruszonka

150 g mąki pszennej
100 g wiórków kokosowych
50 g cukru
125 g zimnego masła

oraz
czereśnie świeże około 500g lub ze słoika
opcjonalnie cukier puder do posypania

Forma 20 x 30cm

Wykonanie,
Spód
Do dużej miski przesiać mąkę , wrzucić masło i rozetrzeć opuszkami palców, aż składniki zaczną przypominać zacierki. Wsypać cukier i wyrobić twarde ciasto. Wyłożyć je do formy i nakłuć widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 25- 30 minut. Zostawić w formie do wystygnięcia.

Budyń,
zagotować mleko kokosowe z mlekiem krowim. W reszcie mleka rozpuścić dwa budynie, dodać 4 łyżki cukru (jeśli budynie zawierają już cukier, nie trzeba go już dodawać). Gdy mleko się zagotuje wlać rozpuszczony budyń jednocześnie szybko mieszając. Pogotować kilkanaście sekund i odstawić z ognia.

Czereśnie,
Pokroić na polówki i wypestkować

Kruszonka,
mąkę,cukier i pokrojone na małe kawałeczki zimne masło, rozcierać palcami masło z resztą składników aż powstanie kruszonka, na koniec wymieszać z resztą wiórków kokosowych.

Na podpieczony i ostudzony spód wyłożyć połówki czereśni (rozcięciem do góry). Przykryć warstwą budyniu i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika i piec przez 35 minut na lekko złoty kolor. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem (opcjonalnie, dla lubiących więcej słodkości).

5 komentarzy:

  1. ale chmuuuurka, cala chmura,a tak podrzucić do spróbowania to nie?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja jestem piekarzem a nie taksówkarzem, autko masz? to se przyjedz.-)haha

    OdpowiedzUsuń
  3. są piekarze z serwisem, ty nie prowadzisz piekarni na kolkach? szkoda, ha, ha)

    OdpowiedzUsuń
  4. jeszcze nie mam takiej wielkiej firmy ale zobaczę co się da zrobić. a teraz jedziemy do Cochem wandrowac.

    OdpowiedzUsuń
  5. 28 years old Programmer Analyst II Rollin Klagges, hailing from Windsor enjoys watching movies like Vehicle 19 and Whittling. Took a trip to Teide National Park and drives a Ferrari 275 GTB/C Speciale. sprawdz te strone

    OdpowiedzUsuń