Spod,
250 g mąki pszennej
50 g cukru
150 g masła
Budyń kokosowy,
400 ml puszka mleka kokosowego
200ml mleka krowiego
2 budynie o smaku kokosowym
4 łyżki cukru
Wersja II gdy się nie ma w domu mleka kokosowego,
600ml mleka krowiego
2 budynie o smaku waniliowym
100g wiórków kokosowych (opcjonalnie 100g więcej dla wersji budyniowej II)
4 łyżki cukru
(wiórki kokosowe zmielić w blenderze z mlekiem)
Kruszonka
150 g mąki pszennej
100 g wiórków kokosowych
50 g cukru
125 g zimnego masła
oraz
czereśnie świeże około 500g lub ze słoika
opcjonalnie cukier puder do posypania
Forma 20 x 30cm
Wykonanie,
Spód
Do dużej miski przesiać mąkę , wrzucić masło i rozetrzeć opuszkami palców, aż składniki zaczną przypominać zacierki. Wsypać cukier i wyrobić twarde ciasto. Wyłożyć je do formy i nakłuć widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 25- 30 minut. Zostawić w formie do wystygnięcia.
Budyń,
zagotować mleko kokosowe z mlekiem krowim. W reszcie mleka rozpuścić dwa budynie, dodać 4 łyżki cukru (jeśli budynie zawierają już cukier, nie trzeba go już dodawać). Gdy mleko się zagotuje wlać rozpuszczony budyń jednocześnie szybko mieszając. Pogotować kilkanaście sekund i odstawić z ognia.
Czereśnie,
Pokroić na polówki i wypestkować
Kruszonka,
mąkę,cukier i pokrojone na małe kawałeczki zimne masło, rozcierać palcami masło z resztą składników aż powstanie kruszonka, na koniec wymieszać z resztą wiórków kokosowych.
Na podpieczony i ostudzony spód wyłożyć połówki czereśni (rozcięciem do góry). Przykryć warstwą budyniu i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika i piec przez 35 minut na lekko złoty kolor. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem (opcjonalnie, dla lubiących więcej słodkości).
ale chmuuuurka, cala chmura,a tak podrzucić do spróbowania to nie?
OdpowiedzUsuńJa jestem piekarzem a nie taksówkarzem, autko masz? to se przyjedz.-)haha
OdpowiedzUsuńsą piekarze z serwisem, ty nie prowadzisz piekarni na kolkach? szkoda, ha, ha)
OdpowiedzUsuńjeszcze nie mam takiej wielkiej firmy ale zobaczę co się da zrobić. a teraz jedziemy do Cochem wandrowac.
OdpowiedzUsuń28 years old Programmer Analyst II Rollin Klagges, hailing from Windsor enjoys watching movies like Vehicle 19 and Whittling. Took a trip to Teide National Park and drives a Ferrari 275 GTB/C Speciale. sprawdz te strone
OdpowiedzUsuń