sobota, 4 czerwca 2011

Sałatka Gyros

Bardzo smaczna sałatką na gorące dni, można podawać jako danie główne.


Składniki,

500g piersi z kurczaka (lub indyka)
4-5 łyżek oliwy
1 kapusta pekińska
1 przyprawa gyros
2 cebule (mogą być czerwone)
5-6  ogórków konserwowych
1 puszka czerwonej fasolki
1 puszka kukurydzy
pikantny ketchup (lub normalny rozrobiony z  odrobina piri-piri i 3-4 ząbkami czosnku)

sos,

500ml jogurtu naturalnego
4-5 ząbki czosnku
pęczek kopru
sol i pieprz



Piersi kurczaka wrzucamy na rozgrzany olej szybko podsmażamy aż do zrumienienia. teraz solimy i pieprzymy i dodajemy przyprawę gyros.Ewentualnie podlewamy odrobina wody. tak przygotowane mięso odstawiamy do ostudzenia. Kapustę drobno posiekać, cebule i ogórki pokroić w drobna kosteczkę.
W salaterce układamy warstwy w następującej kolejności.

  1. Połowę poszatkowanej kapusty
  2. mięso
  3. cebule
  4. ogórki konserwowe 
  5. odsączoną kukurydze
  6. warstwę ketchupu
  7. opłukaną i odsączona fasolkę
  8. zamykamy warstwą kapusty( druga polowa)

Całość wstawiamy na 2 godz. do lodówki, najlepiej smakuje w następny dzień,
Przed podaniem polewamy sosem, zmiażdżony czosnek sol pieprz i koper mieszamy z jogurtem.

2 komentarze:

  1. Jestem gorącą orędowniczką zakazu miażdżenia czosnku w prasce. Wg mnie on brzydko wtedy pachnie...Zawsze siekam nożem, wręcz bawię się takim rozdrabnianiem na mini-mini odrobiny. Ciekawa jestem, czy to ma dla cienie jakieś znaczenie, czy też wyczuwasz tę różnicę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, ja tez jestem przeciwnikiem tego typu niszczenia dobrego smaku. Ja siekam na drobne i z solą przecieram na deseczce na miazgę.

    OdpowiedzUsuń